0

832505-coconut-oilAcest fruct tropical, si anume nuca de cocos este celebru pentru multiplele beneficii pe care le are asupra organismului uman. Pe langa savoarea exotica si feluritele moduri de consum (apa de cocos, unt de cocos, ulei de cocos), de remarcat este faptul ca efectele pozitive asupra sanatatii sunt obtinute atat prin uz intern al cocosului, cat si prin uz extern (piele, unghii, par).

In acest articol ne vom referi la beneficiile consumului de ulei de cocos. Atentie, insa, atunci cand selectati uleiul de cocos sau produse care il contin, el trebuie sa fie nehidrogenat si nerafinat; cautati, deci, surse cat mai organice si pure de ulei de cocos, chiar daca sunt mai greu accesibile.

Contine acizi grasi buni

Uleiul de cocos contine acizi grasi saturati, insa din categoria celor benefici pentru organism. Acest tip de grasimi sunt metabolizate in ficat, care le converteste rapid in energie pentru creier si functionarea muschilor, astfel ca ele nu raman depozitate in organism sub forma de tesut adipos.

Ajuta la controlul greutatii

Un studiu facut in 2009 a analizat legatura dintre pierderea in geutate a femeilor si consumul de ulei de cocos al acestora. Concluzia a fost ca uleiul de cocos reduce obezitatea abdominala, deoarece este mai usor de digerat si protejeaza organismul de rezistenta insulinei.

Imbunatateste digestia

Uleiul de cocos este, de asemeni, benefic in cazul celor ce sufera de balonare sau digestie lenta. Acizii grasi continuti au proprietati anti-microbiale, ce au efect benefic asupra bacteriilor, candida sau parazitilor intestinali. De asemeni, conform unui studiu, consumul a doua linguri de ulei de cocos pe zi ajuta la imbunatatirea metabolismului, a sistemului imunitar si la arderea grasimilor.

Efect anti-age

Uleiul de cocos nu e bun doar la gatit, el poate fi folosit ca masca pentru piele, intrucat are proprietati intens hitratante. In plus, pastreaza tesutul conjunctiv al pielii puternic, lucru care previne lasarea pielii si aparitia ridurilor. Se recomanda aplicarea uleiului de cocos direct pe pielea fetei si a corpului, ideal dupa ce ati iesit din dus, pentru ca porii sa fie deschisi, iar absorbtia mai buna. 

Opreste pofta de dulce

O lingura de ulei de cocos virgin consumata are capacitatea de a infrana poftele de zahar. Acest lucru se intampla deoarece grasimile „de calitate” pe care le contine sunt mai satioase decat carbohidratii, iar acest lucru corelat cu o nutritie corecta in care organismul primeste o cantitate suficienta de proteine si grasimi, face ca poftele culinare de orice sa fie mult diminuate.

Surse:

http://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/nutrition+tips/10+facts+about+coconut+oil,18271

http://www.medicalnewstoday.com/articles/282857.php

comment closed