0

7502Ciupercile Shimeji sunt un grup de ciuperci comestibile ce provin din Japonia si care constituie o specialitate culinara in estul Asiei. Datorita popularitatii pe care au dobandit-o in Occident, odata cu preluarea bucatariei asiatice, au inceput sa fie cultivate si comercializate in Europa si SUA. Sunt disponibile pe piata occidentala in forma lor naturala, dar si in varianta uscata. 

Sunt bogate in componente umami, adica poseda o savoare deosebita, insa doar cateva sortimente de ciuperci Shimeji sunt comestibile, dintre care Mycorrhiza si Saprotroph sunt cele mai populare. Pentru a evita versiunile otravitoare, este recomandat sa nu fie procurate din natura, ci doar din surse sigure disponibile spre comercializare.

Ciupercile, in general, reprezinta o foarte buna sursa de proteine, cupru, potasiu, zinc, seleniu si complexuri de vitamina B. De asemeni, ele contin cantitati mari de fibre si sunt sarace in grasimi.

In particular, ciupercile Shimeji contin vitamina B1 sau thiamina, care sustine sistemul nervos si inima, vitamina B6, ce contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si limfatic si regleaza nivelul de glucoza in sange. Urmatoarele pe lista sunt vitamina B9, foarte importanta pentru functionarea ficatului, vitamina B12 sau acidul folic, ce ajuta la sinteza ADN-ului si contribuie la sanatatea celulelor rosii din sange, a sistemului nervos si a functiei neurologice.

Fibrele continute in ciuperci stimuleaza digestia si amelioreaza constipatia, iar potasiul este un mineral esential care ajuta la reglarea fluidelor, sinteza proteinelor si sanatatea cardio-vasculara. Nivelele normale de potasiu sunt asociate cu reducerea riscului de atac de cord, imbunatatirea presiunii sanguine si sanatatea oaselor.

Beneficiile oferite de zinc includ buna functionare a sistemului imunitar, a digestiei, controlul zaharului in sange si reglarea metabolismului. Cuprul este, de asemeni, un mineral esential ce ajuta la dezvoltarea armonioasa a organismului, contribuie la reactiile enzimatice, tesuturi conectoare sanatoase si ritm normal al inimii.

Ciupercile Shimeji pot fi gasite in orice sezon, iar ca metode de selectie recomandam atentie asupra texturii, sa fie tare, iar radacinile sa fie indepartate. Se pot pastra la frigider timp de o saptamana, pe cat posibil intr-un ambalaj sigilat.

Informatii nutritionale:

La 100 de grame:

Calorii (kcal): 34
Proteine (grame): 2.24
Grasimi (grame): .49
Carbohidrati (grame): 6.79
Fibre (grame): 2.5

 

comment closed