- Pentru blat:
- 1.5 cana (~220g) faina fara gluten
- 1 cana (200g) zahar brun
- 1/2 cana (48g) pudra de cacao
- 1 + ¼ lingurita praf de copt
- ½ lingurita sare
- 1 cana (240ml) lapte vegetal (soia, orez, migdale, etc)
- 2 lingurite (10ml) esenta de vanilie
- ½ cana (120ml) ulei de masline
- 2 linguri (30g) piure de mere
- 1 lingura (15ml) otet de mere
- 1 lingura seminte de in, 3 linguri apa fierbinte (pentru un „ou” vegan)
- Pentru crema de ciocolata Ganache
- 300g ciocolata neagra vegana
- 1 cana (240ml) lapte de cocos
- 2 linguri (8g) ulei de cocos
- 2 – 2.5 cani (250g – ~310g) zahar pudra
Preparare
- Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
- Ungeti una sau doua tavi rotunde cu ulei de cocos si decupati fasii de hartie de copt pe care le veti pune pe marginile interioare ale tavii/-lor.
- Turnati faina si pudra de cacao intr-un vas pentru amestecat.
- Adaugati zaharul, faina si sarea si amestecati.
- Preparati „oul” vegan amestecand o lingura de seminte de in cu 3 linguri de apa fierbinte, dupa care lasati compozitia sa se lege timp de 1 minut.
- Adaugati laptele vegetal, esenta de vanilie, uleiul de masline, otetul, piureul de mere si amestecati ingredientele intre ele.
- Adaugati oul vegan si amestecati.
- Impartiti aluatul obtinut in 2 si asezati-l in cele 2 tavi sau, daca aveti o singura tava rotunda, turnati toata compozitia in el, iar dupa ce se va coace, veti felia blatul in 2 jumatati. Coaceti timp de 30 de minute.
- Dupa cele 30 de minute verificati daca aluatul e copt facand testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea nu iese curata din aluat, mai !asati tava/tavile la cuptor timp de 5 minute.
- Scoateti blatul/blaturile din cuptor si lasati-l/e la racorit.
- Preparati crema vegana de ciocolata Ganache.
- Puneti crema la frigider timp de o ora ca sa se intareasca.
- Dupa ce s-a racit, amestecati-o din nou cu mixerul pana atinge consistenta dorita pentru a fi intinsa pe blat. Daca e prea lichida, mai adaugati ½ cana de zahar pudra.
- Intindeti crema pe cele 2 blaturi/jumatati de blat.
- Serviti tortul (se pastreaza proaspat la frigider pana la 4-5 zile).