0

sfecla-rosie

Precum multe dintre legume, sfecla rosie a fost cultivata inital de Romani. Pana in secolul XIX a dobandit o valoare comerciala mare, de indata ce s-a descoperit ca se poate extrage zaharul din radacina sa. In zilele noastre, este cultivata si comercializata in multe tari ale lumii. Este populara in multe retete datorita gustului delicios si unic si a valorii nutritionale ridicate.

Apartenenta aceleiasi familii ca si spanacul, ambele au frunze comestibile, iar spre deosebire de frunzele spanacului care sunt amare, cele ale sfeclei rosii sunt dulci. De regula, sfecla este de culoare purpurie intensa, insa exista si specii de culoare alb sau auriu. Datorita continutului ridicat de zahar, sfecla are un gust dulce si poate fi consumata sub forma de suc, insa cel mai adesea ea este gatita sau murata, intrucat gustul este si unul extrem de intens in forma cruda.

Sfecla rosie are proprietati nutritive exceptionale, intrucat este bogata in calciu, fier si vitaminele A si C. De asemeni, este o buna sursa de acid folic si fibre, magneziu si potasiu. 

Mult timp a fost folosita in scopuri medicale, in principal pentru boli ale ficatului intrucat stimuleaza procesele de detoxifiere. Pigmentul plantei care ii da culoarea vie, intensa este numit betacinina, un agent puternic cunoscut pentru actiunea benefica in anumite tipuri de cancer.

Sfecla rosie este bogata in fibre, care exercita efecte favorabile asupra intestinelor prin prevenirea constipatiei si reducerea nivelelor de colesterol.

Beetroot shots with tarragon yogurt ice cubes

 

Fibrele din sfecla au proprietatea de a stimula nivelul enzimelor antioxidante din organism, precum si aceea de a creste numarul celulelor albe din sange, celule responsabile pentru detectarea si eliminarea celulelor anormale. In plus, glutamina, un alt aminoacid continut in sfecla rosie este esential pentru sanatatea si intretinerea tractului intestinal.

Alte studii atesta efectul consumului de sfecla rosie asupra presiunii sangvine. O reducere a presiunii in sange este benefica pentru evitarea bolilor de inima si a infarctului. Continutul mare de nitrati naturali este cel responsabil pentru protejarea inimii.

 

comment closed