0

flowers-lavender-purple-bokeh-hd-wallpaperLavanda, o floare intens aromata, este de asemeni o planta comestibila. Ea poate fi utilizata ca aroma si savoare in prajituri si alte retete. Totusi, gustul sau intensa poate deveni  prea puternic, daca se foloseste o concentratie mai mare de lavanda. Exista multe beneficii ale consumului de lavanda, inclusiv o doza considerabila de vitamine si minerale.

Calorii si grasimi

A include lavanda in alimentatie presupune a consuma o planta saraca in calorii si grasimi si cu o aroma florala placuta. Fiecare 100 gr. de lavanda introduce 49 de calorii in dieta, precum si 1 gr. de grasime. Lavanda nu poate fi consumata singular, astfel calculul caloric si al grasimilor trebuie facut in combinatie cu alimentul in care s-a introdus planta. 

Vitamina A

O „portie” de lavanda contine 287 de unitati de vitamina A, dintr-un total de 5.000 de unitati necesare organismului zilnic. Vitamina A continuta in acest aliment floral este benefica pentru sanatatea ochilor. Ea previne aparitia cataractei si a degenerarii oculare provocate de inaintarea in varsta, precum si orbirea, uscaciunea ochilor si infectiile. De asemeni, mentine sanatatea pielii si a membranelor mucoase.

Calciu

Lavanda mai contine 215 mg de calciu la o portie de 100 de grame. Ca si regula generala, organismul necesita 1.000 de mg/zi din acest mineral, desi, pe masura ce imbatranim, doza necesara creste la 1.200 mg sau mai mult. Calciul din lavanda sporeste rezistenta oaselor, prevenind in felul acesta osteoporoza. Poate fi un bun adjuvant al simptomelor asociate cu sindromul premenstrual, conform studiilor Universitatii medicale americane din Maryland.

Fier

Este un dat: consumul de lavanda sporeste doza de fier din organism. O „portie” contine 2 mg de fier, ceea ce inseamna o treime din doza zilnica recomandata. Fierul ajuta la fabricarea de hemoglobina in sange. Fara cantitati adecvate de fier in dieta, se poate dezvolta anemia, o afectiune ale carei simptome sunt oboseala si slabiciunea.

Consideratii finale

Consumul de lavanda nu interfereaza in niciun fel cu medicatia, daca este cazul de asa ceva, insa este recomandat un consult medical inainte de a utiliza planta in alimentatie in cazuri de anxietate, durere si folosirea medicamentelor specifice pentru asemenea afectiuni. S-a constatat ca, datorita proprietatilor de relaxare pe care le are ca efect lavanda, exista o posibilitate ca ea sa sporeasca efectul tratamentelor impotriva depresiei data de sistemul nervos central.

 

 

comment closed