Cuisoarele sunt acel condiment binecunoscut pentru savoarea calda, dulce-picanta si parfumata pe care o ofera deserturilor precum turta dulce, placinta cu dovleac, dar si unor preparate precum supe de fasole sau chilli.
Asemeni altor mirodenii, cuisoarele se gasesc pe piata tot timpul anului. Ele provin din copacul de cuisoare si sunt niste bobocei roz care se culeg si se usuca pana devin pamantii la culoare si de consistenta lemnoasa. Desi dure la exterior, interiorul lor este plin de uleiuri esentiale bogate in nutrienti.
Cuisoarele contin cantitati semnificative de substanta activa numita eugenol, compus care a fost subiectul numeroaselor cercetari medicale, inclusiv studii referitoare la combaterea toxicitatii anumitor poluanti chimici, dar si preventia cancerului sistemului digestiv si preventia inflamatiilor articulare. Eugenolul este folosit in SUA si in stomatologie, intrucat actioneaza precum un analgezic usor si are o componenta antibacteriala. In plus, daca doriti sa va pastrati respiratia proaspata, nici o guma de mestecat din lume nu are efectul puternic de combatere a mirosurilor neplacute precum il are mestecatul a 2-3 cuisoare.
Compusii activi din cuisoare au rol antiinflamator, intrucat contin o varietate de flavonoizi cunoscuti pentru acest efect. De asemeni, cuisoarele contin o varietate de nutrienti precum mangan, vitamina K, fier, magneziu, calciu si fibre.