0

Hrana sattva, rajas si tamas

Question-Mark-made-of-Food_Borders2Alimentele proaspete, suculente, uşoare, uleioase, hrănitoare, dulci şi gustoase sunt de natură sattva.

Dintre acestea se pot enu­mera: grâul, orezul, orzul, boabele verzi de soia, laptele, untul, mierea, zahărul nerafinat, sarea gemă, cartofii dulci, dovleceii, bostanii, castraveţii, spanacul, morcovii, sfecla roşie, fructele dulci si zemoase ca: mango, prune, pepeni galbeni şi roşii şi portocale dulci. Toate aceste alimente sunt uşoare, zemoase şi hrănitoare şi furnizează corpului, atunci când sunt corect folosite, energie sattva

O masă compusă din alimente ca lapte, iaurt, lapte bătut, unt şi brânză proaspătă nefermentată oferă multă energie sattva. Acelaşi lucru este valabil şi pentru legume verzi, migdale, stafide, mere dulci, struguri dulci, banane, rodii, piper negru, grâu integral şi orez.

Toate aceste alimente dau corpului energia necesară pe care acesta o consumă fără să îl împovăreze suplimentar şi îl ajută să ajungă la o chimie echilibrată a corpului, care formează piatra de temelie pentru a atinge o treaptă înaltă a conştiinţei în care pre­domină energia sattva.

Mărirea energiei sattva, precum şi dezvoltarea şi diversificarea spirituală poate fi susţinută şi prin alimente sattva, în special fructe, diverse soiuri de cereale, alese în funcţie de anotimp, şi legume, ali­mente ce corespund calităţilor sattva deja menţionate. Ideală este o dietă compusă numai din fructe ca portocalele dulci, merele, bananele, strugurii şi mango dulce.

Cei care nu vor să renunţe la legume, cereale, seminţe şi păstăi trebuie să folosească grâu, târâ­te de grâu, pâine de casă din făină integrală (cel mai bine este să se folosească făină de grâu parţial încolţit, măcinat pe piatră), boabe de fasole mung, fasole galbenă, orez, legume cu frunze, diverse soiuri de dovleci, dovlecei, lapte şi unt.

comment closed