0

thea-skincare-romantic-essential-oils shutterstock_242873311Recunoscute pentru proprietatile lor terapeutice, plantele aromatice au fost folosite pentru a creea uleiuri esentiale inca din perioada Egiptului antic. Efectele vindecatoare ale aromoterapiei sunt multe, incepand de la protectie antibacteriana, pana la ameliorarea durerilor, atat a celor fizice cat si a celor emotionale.

Dintr-o perspectiva stiintifica, uleiurile parfumate sunt eficiente deoarece 50 de milioane de receptori din cavitatea nazala sunt conectati la sistemul limbic al creierului, cel responsabil cu emotiile, memoria si excitatia sexuala. Din perspectiva umana, ele pur si simplu miros placut si ne fac sa ne simtim mai bine.

Fie ca ne dorim imbunatatirea tonusului mental sau o stare generala buna de sanatate, o strategie eficienta incepe cu reducerea stressului. Iar pentru corpul fizic care interpreteaza stressul ca pe o durere, aceste 5 uleiuri esentiale sunt balsamul vindecator de care are el nevoie:

Lavanda

Una dintre cele mai populare arome, lavanda este cunoscuta precum „uleiul universal”. Cu parfumul sau calmant, pamantesc, dulceag si proaspat, floral, aceasta planta este indragita pentru efectele relaxante si de echilibrare, atat asupra corpului fizic, cat si asupra celui emotional. Uleiul esential de lavanda poate fi folosit si pentru a diminua durerile musculare si de articulatii sau ca antiseptic pentru taieturi minore, arsuri, muscaturi de insecte si intepaturi.

Mir

Cu aroma sa exotica si reconfortanta, mirul este cel mai adesea utilizat pentru eliberarea stressului si a tensiunilor acumulate. Insa folosit pe piele, regenereaza celulele si repara cicatricile. Mai poatebfi folosit pentru a calma caile respiratorii in caz de tuse, astm si bronsita.

Trandafirul

Un alt ulei esential versatil este cel de trandafir. Este mai costisitor decat altele, intrucat procesul de extractie presupune utilizarea a 60.000 de trandafiri pentru fiecare 30 gr de ulei esential. In plus fata de ameliorarea stressului si a depresiilor, aroma de trandafir este benefica in tratarea eczemelor si a simptomelor de menopauza.

Musetelul

Exista 2 tipuri de musetel, cel roman si cel german. Ambele pot fi utilizate cu succes in tratarea sistemului digestiv si pentru calmarea nervilor, insa diferentele sunt ca cel roman are succes in ameliorarea anxietatii mentale, a paranoiei si a ostilitatii, in timp ce musetelul german exceleaza mai degraba in tratamentul iritatiilor pielii.

Vanilia

Daca aroma pura si calda a vaniliei te face sa te simti acasa, acest lucru este datorat faptului ca este cea mai apropiata aroma de cea a laptelui de mama. Printre efectele benefice ale aromoterapiei cu ulei esential de vanilie se numara relaxarea si stimularea claritatii mentale, dar si reducerea poftei de dulce si ameliorarea durerilor stomacale.

comment closed