0
soiaSoia este o leguma nelipsita din dietele vegetariene deoarece, pe langa calitatea de a fi satioasa si gustul sau neutru, ofera o varietate de moduri de preparare si consum. ​In plus, este o sursa ideala de proteine vegetale, reduce nivelul colesterolului si controleaza indicele glicemic.
 
1. Soia boabe (fierte)
 
Cea mai simpla reteta este fierberea boabelor de soia ca atare si consumul lor in combinatie fie cu o salata, fie cu alte legume preparate, ca o tocanita, fie chiar simplu, cu putin ulei si sare. Este un aliment hranitor, iar gustul soiei consumate in felul acesta este similar cu cel al nautului sau lintei fierte.
 
2. Pate de soia
 
Nu, nu vorbim despre multitudinea de conserve care mai de care mai „aromate” pe care le gasesti in supermarket-uri, ci de pate-ul de soia facut in casa, folosind soia boabe fierte, ulei de masline si un blender. Iese o pasta delicioasa si extrem de sanatoasa, iar pentru un gust si mai savuros putem jongla intre 2-3 sortimente diferite: cu marar, cu paprika sau cu usturoi.
 
3. Lapte de soia
 
Se prepara foarte usor, avem nevoie de un aparat special care extrage „laptele” din boabele de soia si chiar ofera beneficiile cunoscute ale laptelui obisnuit, intrucat contine 25-30% calciu. Cel mai gustos mod de a-l consuma este sub forma de shake-uri, combinat cu fructe sau smoothie-uri, combinat cu fructe si cereale, de exemplu. Astfel obtinem o gustare sanatoasa sau putem chiar inlocui o masa, daca urmam o dieta.
 
4. Tofu
 
Tofu este acea branzica obtinuta prin inchegarea laptelui de soia si reprezinta un alt mod delicios de a consuma soia si de a inlocui branza de provenienta animala in regimurile vegane sau in posturile crestine. Este ideal de adaugat in salate, iar o varianta foarte gustoasa este prepararea sa pe gratar sau in tigaie simplu, alaturi de putin ulei de masline si condimente sau alaturi de alte legume, sub forma de sote. 
 
5. Soia texturata
 
O versiune care nu prea se poate obtine in casa, ci doar procurata din comert, insa putem fi atenti la brand-ul care comercializeaza soia texturata, eventual sa fie bio si sa contina cat mai putini aditivi alimentari. In aceasta forma, soia poate fi gatita pe gratar si adaugata intr-un burger vegetarian sau facuta pane. Este un mod mai caloric de a consuma soia, insa este foarte gustos si potrivit pentru ocaziile in care pregatim gustari pentru musafiri.
 
Nu in ultimul rand, un aspect important dincolo de formula in care preferam soia este calitatea si provenienta sa. E de urmarit sa achizitionam soia nemodificata genetic, desi e destul de greu de controlat acest aspect. Insa pentru a obtine beneficiile acestei plante, ea trebuie sa fi fost cultivata natural.

comment closed