1

Sparanghelul: rafinamentul gustului

„Este cu siguranta foarte bun, dar la cat costa doar regii si printii si-l pot permite”.

Brillat-Savarin

Leguma minune, hrana a regilor,delicatesa a bucatariilor rafinate, sursa excelenta de acid folic, SPARANGHELUL, este planta atat de putin cunoscuta si consumata la noi, dar atat de speciala si scumpa.

Sparanghelul se cultiva in mai toate regiunile din Europa Centrala si de Vest, in principal pentru proprietatile sale vindecatoare, dar si pentru gustul desavarsit, asemanator cu al conopidei.

Aproximativ 150 de grame de sparanghel pe zi asigura aproape 70% din necesarul organismului de acid folic, puternic antioxidant de retea, care face din sparanghel un foarte bun protector impotriva bolilor de inima.

Cunoscut in lumea botanistilor ca: Asparagus Officinalis, sparanghelul a facut istorie cand regele Ludovic al XVI-lea al Frantei a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de acest aliment in tot timpul anului, si de aceea mai este denumit si „Hrana regilor”

sparanghel

Latinul „asparagus”, inseamna tulpina.

Pentru gatit, se aleg tulpinile ferme, ale caror varfuri sunt compacte; culoarea trebuie sa fie verde deschis iar partea alba, mai lemnoasa, nu trebuie sa depaseasca 15% din lungimea totala.

La plantele mai tinere tulpinile sunt mai groase, mai fragede si mai gustoase.

Tulpinile mai mature, mai tari si mai lemnoase, se prepara prin indepartarea capatului lemnos. Daca tulpina pare si ea tare, se curata de coaja cu un cutit ascutit.

Sparanghelul proaspat se pastreaza 3-4 zile in frigider, sau cu coditele cufundate in 5-10 cm de apa rece, intr-un pahar inalt.

Exista trei varietati de sparanghel, cu culori diferite: alb, verde si rosu.

Sparanghelul verde este cel mai comun, cel rosu este foarte rar.

Varietatea rosie este mai dulce si are continut de fibre mai mic.

Moduri de gatire a sparangelului

Desi prajirea nu a facut parte niciodata dintre preferintele naturstilor, iata ca in cazul sparanghelului, din ce in ce mai multe voci recomanda prajirea in ulei, motivand prin faptul ca moleculele ce dau gust si aroma legumei sunt solubile in apa, acestea pierzandu-se deci in mare parte in timpul fierberii. Uleiul fierbinte le pastreaza insa in interiorul tulpinii, intensificand astfel gustul si aroma.
Sparanghelul se poate totusi pregati prin difetite metode si anume: aburire, fierbere in apa, frigere pe gratar, coacere in cuptor si desigur, prajire.

Proprietati si beneficii sparanghel

4 bucati din aceasta planta contin doar 13 calorii, nici un fel de grasime, colesterol si doar 8 mg de sodiu.

Sparanghelul are proprietatea de a arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine, fibre ce forteaza organismul sa arda mai multe calorii pentru a procesa aceste 4 bucati mici de sparanghel.

Doar cateva bucati de sparanghel contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic, care este responsabil pentru mentinerea sanatatii.

1- Antioxidant – Glutationul care se regaseste in sparanghel, serveste ca un puternic agent anti-oxidare. Impreuna cu ceilalti de retea: vitamina C, vitamina A (beta-caroten), zinc, mangan si seleniu, glutationul din sparanghel lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza imbatranirea si deteriorarea celulelor.

2- Anticancerigen

Este cunoscut faptul ca inflamatia cronica si oxidarea celulelor poate creste riscul aparitiei cancerului. Cu proprietatile antiinflamatorii si antioxidante, sparanghelul este un luptator desavarsit impotriva cancerului de vezica urinara, la san, de colon, pulmonar, de prostata, ovarian, etc.

3- Cardioprotector

Acidul folic, o vitamina B complexa, este esentiala pentru un sistem cardiovascular sanatos.
In al doilea rand, acidul folic regleaza homocisteina aminoacizilor, care, la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc in dezvoltarea bolilor de inima.

Consumat regulat, sucul de asparagus cu miere, va va intari muschii inimii.

Scade tensiunea arteriala

4- Normalizeaza nivelul glicemiei

Sparanghelul poate fi consumat fara restrictii de bol navii de diabet, intrucat are un continut scazut de hidrati de carbon, cuprins intre 1,6 si 1,8%. Se recomanda frecvent ca adjuvant in tratamentul diabetului.

5 – Anticoagulant

Bogat in vitamina K, sparanghelul are proprietati anticoagulante si este foarte bun in suplimentarea tratamentelor pentru anemie.

6 – Imbunatateste sanatatea tractului digestiv si a colonului.
Alina problemele legate de constipatie si de colici Datorita fibrelor celulozice din compozitia sa, sparanghelul stimuleaza peristaltismul (contractia muschilor intestinali) tubului digestiv.

7- Actioneaza si asupra creierului, ameliorand simptomele depresiei.

8 -Protejeaza impotriva aparitiei premature a cataractei.

9 – Efectele sale diuretice ajuta, mai ales vara, sa combatem retentia de apa si are proprietati antiinflamatoare.

10 -Adjuvant in caz de cistita si de prostatita, datorita proprietatilor diuretice

Indicatii in:cistita, litiaza, nefrita si prostatita. Deoarece mareste considerabil diureza, persoana care il foloseste trebuie sa se asigure ca nu are leziuni la nivelul cailor urinare. In caz contrar, din cauza iritatiilor, pot aparea sangerari.

11- Elimina toxinele de la nivelul ficatului

Oamenii de stiinta coreeni de la Universitatea Nationala Jeju au constatat ca in sparanghel se gasesc substante bioactive care au capacitatea de a elimina toxinele de la nivelul ficatului si, in acelasi timp, de a stimula activitatea hepatica.

12- Efect afrodiziac
13- Se utilizeaza in tratamentul paradontozei (radacina sparanghelului fiarta in otet).

14 Stimuleaza apetitul
Gustul amarui face ca acesta sa stimuleze apetitul si sa favorizeze digestia.

Siropul din sparanghel are proprietati sedative: se administreaza cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara.

Consumul sparanghelului nu este recomandat persoanelor care sufera de reumatism articular.

1 Comentariu

  1. Bogdan spune:

    Este posibil sa faceti o sectiune cu retete?.
    Multumesc,
    Bogdan