0

“Este opinia mea ca modul de viata vegetarian prin efectul său pur fizic asupra temperamentului uman ar influenta benefic omenirea”
Einstein

Faptul ca viata inseamna energie si ca vehiculul nostru material: corpul fizic este sustinut de aceasta energie, nu mai este un mister si este un fapt deja demonstrat de stiinta (efectul Kirlian, metodele de fotografiere a aurei, etc)
Se stie, de asemenea, ca orice forma de energie se defineste si prin frecventa sa de vibratie. Calitatea vietii noastre este direct proportionala cu frecventa energiei pe care ne fundamentam vietuirea.
Cu cat suntem mai treji si veghem cu atentie la calitatea energiei noastre, cu atat vom avea parte de o viata elevata cu valori inalte.
Mai mult chiar, ca fiinte sociale care populeaza un spatiu planetar, avem si responsabilitate fata de fiecare forma de viata, de la propriul organism, pana la intreg regnul animal si culminand cu insasi viata Terrei.
Prin ultimile sale descoperiri, fizica cuantica a demonstrat ce interconexiune fabuloasa exista intre toate componentele vietii din univers si cum de la cele mai mici unitati de viata (celulele) pana la formele cele mai complexe (galaxii), totul se determina si se influenteaza reciproc.
Simtim zilnic aceste lucruri, chiar daca nu le definim, si atunci cum am putea ramane indiferenti ? Cum sa nu se trezeasca in noi constiinta, simtul resposabilitatii fata de VIATA?

pledoarie-pentru-viataViata corpului fizic uman: sanatate, bunastare,forta, bucurie, puritate!
Existenta animalelor cu dreptul lor la viata in libertate si implinirea rolului lor specific in ecosistemul general!
Viata unei planete perfecte care ne-a oferit diversitate si frumusete si un mediu bogat si pur!
Nu invoc aici argumentele mistice sau argumentele morale, etice, caci au facut-o multi altii inaintea mea si au facut-o bine.
Dar invoc argumentul frumusetii si al puritatii, al bunului simt universal care se manifesta numai la frecventele elevate de fiintare si argumentul recunostintei si iubirii fata de Viata.

 

Spiritele inalte ale vremurilor au simtit toate aceste lucruri, au trait vieti model si au lasat testamente valoroase acelora care doresc sa aiba „urechi sa auda si ochi ca sa vada”:

Seneca ( filozof stoic roman)
“Pentru libertatea noastra interioara trebuie sa avem stomacul bine disciplinat; carnea desteapta instinctele inferioare ale omului, in timp ce regimul vegetarian purifica si improspateaza spiritul”

Diogene din Sinop (filosof grec )

“Oamenii s-au molesit si sunt mai nefericiti decat animalele, care beau apa si se hranesc cu plante ;
Carnea şi vinul abrutizează pe batrani si molesesc pe tineri”

Platon (filosof grec)

A descris dieta vegetariana ca fiind cea mai potrivita pentru idealul sau de societate.
„Orice consum de carne te face o persoana aspra, in timp ce consumul de plante si fructe tine Viu spiritul oamenilor” (in „Republica”)

Plutarh (istoric roman)

„ Pe mine personal mai mult ma intereseaza in ce stare a sufletului se afla omul cand pentru prima data s-a atins de carnea insangerata si dupa ce a gustat din mortaciune, ce l-a facut ca sa umple mesele sale cu carne in descompunere si sa numeasca mancare ceea ce chiar nu demult mugea, ragea, se misca si respira. De ce oare noi nu mancam lei si lupi care prezinta pericol vietii noastre, dar in loc de aceasta omoram vietatile inofensive si ascultatoare, care nu ne pot face vreun rau deoarece nu au gheare si colti. De dragul unei bucati de carne noi le lipsim de soare, lumina si viata, la care ele au acelasi drept ca si noi”.

Lev Tolstoi (scriitor rus) 

„Omorind animalele pentru mancare, omul distruge in sine toate simturile sufletesti inalte – compasiunea si indurarea fata de alte creaturi vii, similare lui si, trecind peste sine, isi impietreste inima”…
„Cum poti sa doresti ca pe pamint sa fie pace si prosperitate, daca corpurile noastre sunt niste morminte, in care sunt ingropate animale moarte?”

Leonardo da Vinci (renascentist)

„Intr-adevar, omul este regele animalelor, caci prin cruzimea sa, el le depaseste cu mult. Noi traim pe viata altora. Corpurile noastre sunt niste cimitire umblatoare!”
„Va veni timpul, cand omul va privi la un ucigas al animalelor la fel cum el priveste acum un ucigas de om”

Mahatma Ghandi (parintele independentei Indiei, initiator miscarea non-violenta India)

„Daca noi tindem catre desavirsirea spirituala, atunci noi trebuie sa oprim omorarea fratilor nostri mai mici de dragul potolirii necesitatilor noastre fizice” (in lucrarea „Baza morala a vegetarianismului” )

George Bernard Shaw (scriitor irlandez, laureat premiu Nobel literatura, 1925)

„Cand omul vrea sa omoare tigrul, asta se numeste sport, dar cand tigrul vrea sa omoare omul, asta se numeste cruzime”

Pitagora (filosof și matematician grec) Fondatorul, parintele vegetarianismului

„Cei care omoara animalele pentru a le manca mai apoi carnea, ar putea sa omoare semenii lui, fara a sa pune pe ganduri”
Si-a schimbat dieta în jurul varstei de 20 de ani. Ca rezultat firesc si necesar al acestei schimbari „somnul sau era scurt, sufletul sau era vigilent si pur, iar trupul sau era intarit de o stare perfecta si invariabila de sanatate”
„Printre alte motive, Pitagora se bucura de  abstinenta de la carne de animale, deoarece aceasta conduce la pace.” (Iamblichus, filosof sirian, despre Pitagora)

Mesajul lui Pitagora pentru umanitate:

„Fratii mei, nu va spurcati corpul cu mancare pacatoasa. Avem grau, avem mere sub greutatea carora se indoaie crengile pomilor si struguri care se intind in vie. Sunt verzaturi aromate, fructe pe care le putem pregati la foc, nu avem lipsa de lapte, miere, cimbru mirositor. Pamantul ne face daruri din bogatiile sale, propunandu-ne mancarea lui curata, si ne invita la un ospat, care nu este innegrit de scurgere de sange; numai animalele isi potolesc foame cu carne, si chiar nici asta nu o fac toate, caci doar caii, vacile si oile cu iarba se hranesc”.

In incheiere, vreau sa va impartasesc un fapt din istorie, la care nu cred ca s-ar fi putut gandi nimeni. De aceea il prezint ca si curiozitate:

Majoritatea gladiatorilor romani erau vegetarieni
dieta-vegetarianaIn Turcia au fost gasite relicvele a 70 de gladiatori romani. Acestea au fost supuse analizelor de laborator de catre cercetatorii austrieci, Fabian Kanz si Karl Grosschmidt. S-a gasit un nivel ridicat de strontiu, care a fost considerat o proba incontestabila a faptului ca gladiatorii mancau o mare cantitate de legume.

Pentru a face fata antrenamentelor zilnice si pentru a-si invinge adversarii în lupte pe viata si pe moarte, gladiatorii romani consumau boabe de orz şi elixire speciale, pe baza de esenta de frasin si otet, care aveau rolul de a cicatriza rapid ranile capatate in arene (Concluzia celor doi cercetatori).

“Nimic nu ar beneficia sanatatea umana si ar nu creste sansele de supravietuire ale vietii pe Pamant la fel de mult ca evolutia la o dieta vegetariana”
Einstein

La surconsommation from Lasurconsommation on Vimeo.

 

 Articol publicat de Medic Camelia Rosu

 

.

comment closed