Cata diversitate ofera natura si cat de multa inteligenta inmagazinata in fiecare detaliu al sau…!
Scriind despre fiecare aliment in parte, nu incetez sa ma minunez cata generozitate si abundenta ofera Natura Mama si desi nutrientii de baza sunt aceiasi, modul in care se regasesc in fiecare aliment, creeaza o sinergie speciala care il face unic.
Nefind o leguma autohtona, nautul nu este foarte cunoscut la noi in tara, dar datorita bucatariilor specifice orientale, care ne-au incantat cu deliciile lor, a inceput sa fie asimilat din ce in ce mai mult si la noi.
Este un mare castig, caci nautul este ofertant in calitati. Daca ar trebui sa sintetizez intr-o fraza ceea ce il face indispensabil dietelor noastre as spune:
Bogat in proteine, sarac in grasimi si generos in fibre, hipocaloric si sursa de molibden, fier, mangan, NAUTUL este gustos, sanatos, perfect pentru cardiaci, diabetici si supraponderali.
Nautul este inrudit in familia sa, adica cea a luguminoaselor, cu fasolea, mazarea, lintea si soia.
Curiozitati si ponturi pe scurt:
- Concentratia ridicata de proteine (24%), plus un procent sanatos si consistent de glucide si grasimi, confera nautului o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne, fiind deosebit de indicat in dietele vegetariene
- Nautul a fost mai intai cultivat in zona mediteraneana si apoi in India si Etiopia. Civilizatiile antice: greaca, romana, egipteana au folosit nautul foarte mult, pretuindu-i calitatile
- In Orientul Mijlociu se cultiva de aproximativ 7500 de ani.
- Exista mai multe sortimente, cum ar fi nautul roz, negru, verde sau maroniu.
- Cel mai mare producator de naut este India, (apoi Pakistan si Turcia).
- Varietatea „desi” are semintele mici, si cu invelisul rigid si este cultivata mai ales in India, Etiopia si Iran
- Varietatea „kabuli” cu seminte mai mari si invelis mai delicat este cultivat mai ales in sudul Europei, Africa de Nord, Afganistan, Pakistan
Micile secrete de preparare:
- Se pune nautul uscat la inmuiat in multa apa rece: la fiecare cana de boabe de naut se adauga 3 cani de apa si putin bicarbonat. Se lasa la inmuiat cam 8-12 ore ( pentru a elimina din substantele care pot provoca gaze)
- Se fierbe fara sare cam 1-2 ore daca este uscat si mai putin, respectiv 30 minute daca este inmuiat in prealabil
- Pentru fragezire se adauga si la fiert putin bicarbonat de sodiu.
- Din nautul prajit si apoi macinat se obtine o cafea cu efect puternic asupra aparatului digestiv si a sistemului nervos.
Se remarca prin:
- Nautul are efecte afrodisiace.
- Popoarele arabe cunosc efectele consumului de naut considerat un revigorant masculin, care mareste potenta.
- Apa de naut este deosebit de energizanta si revitalizanta si se obtine fie prin strecurarea boabelor de naut fierte, fie prin macerarea in apa rece a doua linguri de boabe timp de 12 ore
- Un studiu efectuat in Statele Unite pe un grup de persoane, timp de 20 de ani, a dovedit ca bolile de inima pot fi prevenite cu ajutorul unei diete bogate in naut.
- Boabele de naut sunt o imortanta sursa de energie si pot fi consumate, in diverse preparate, tot anul.
Nutrientii din naut
150 de grame de boabe de naut (aproximativ o cana plina) asigura:
cu 50% mai mult decat necesarul zilnic de molibden (mineral esential pentru sanatate) al organismului,
80% din necesarul zilnic de mangan,
70% din necesarul zilnic de acid folic,
50% din necesarul zilnic de fibre,
40% din necesarul zilnic de triptofan,
30% din necesarul zilnic de proteine.
100 de grame de naut fiergenereaza 163 de calorii.
Fierul din boabele nautului produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime, care asigura doza de antioxidanti.
Nautul reprezinta o sursa importanta de proteine, fiind, din acest motiv, un aliment recomandat in cazul regimului vegetarian.
Contine de asemenea cantitati importante de mangan, cupru, fosfor, zinc, acid folic, vitamina A si vitamina B.
Este bogat in fibre, fiind astfel o sursa sanatoasa de carbohidrati pentru persoanele cu diabet.
Nautul este bogat si in antioxidanti (in special molibden si triptofan), concentrati mai ales in invelisul exterior, si de aceea, nautul reprezinta o valoroasa contributie in prevenirea bolilor de inima.
Proprietati terapeutice…
Apa de naut combate raceala si energizeaza, fiind un remediu utilizat in mai multe tratamente
Decoctul de naut (trei lingurite de naut boabe fierte 10 minute in 300 ml apa) combate parazitii intestinali de orice fel.
Ca si celelalte leguminoase, nautul scade nivelul colesterolului „rau” si al trigliceridelor prin continutul de fibre si astfel protejeaza aparatul cardiovascular si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment benefic pentru hrana persoanelor care sufera de diabet.
Este totodata un bun diuretic, util in colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiaza si ca antiseptic urinar.
Nautul este si stimulent digestiv.
Datorita continutului mare de acid folic, nautul este un leac indicat barbatilor care vor sa-si imbunatateasca viata sexuala sau sa combata impotenta.
Preparatele culinare care pot fi obtinute din naut sunt foarte diverse si extrem de gustoase: falafel, humus, supe si salate crocante.