0

Relatiile de cuplu sunt armonioase atunci cand fiecare dintre parteneri se implica in mod egal si se concentreaza asupra a ceea ce-i poate darui celuilalt. Si nu este vorba de daruri materiale, ci exclusiv de cele launtrice, cum ar fi atentia la nevoile sale, grija, afectiunea, buna dispozitie, ascultarea, comunicarea. O greseala comuna pe care partenerii unei relatii „tinere” o fac este aceea de a pune asteptarile lor de la celalalt pe seama iubirii. Ceva de genul, daca el/ea ma iubeste, va face asta pentru mine. Gresit! Iubirea in cuplu nu presupune pierderea individualitatii si plierea totala pe tipologia celuilalt. Asadar, cand vorbim de compromis, ne referim la a creea spatiu pentru cineva in viata noastra, la a participa activ la relatia de cuplu (un cuplu nu presupune doi oameni care locuiesc impreuna si atat) si la a ne adapta comportamentul astfel incat sa nu il lezam pe celalalt.

2. Comunicarea

De ce este atat de importanta comunicarea in cuplu, incat s-a dezvoltat un cliseu in sensul acesta? Poate pentru ca motivul principal pentru care relatiile esueaza este incapacitatea de a ne descoperi si a comunica adecvat nevoile si aspiratiile noastre celuilalt. Comunicarea eficienta presupune o auto-cunoastere la un grad inalt, presupune empatie, maturitate emotionala si disponibilitatea de a nu ascunde problemele sub pres, ci de a le scoate la iveala periodic, prin discutii deschise si constructive, oricat de incomod ar fi acest lucru. De regula oamenii ajung sa comunice unii cu altii cu precadere in situatiile de tensiune, cand simt ca nu mai pot tolera comportamentul celuilalt si vor o schimbare. Insa momentele in care suntem deja surescitati si nervosi sunt cele mai proaste pentru a initia o comunicare sanatoasa, intrucat starea emotionala va transforma ideile pe care vrem sa le punem pe tapet in reprosuri, ocari si insulte si va hiperboliza dimensiunea reala a acuzatiilor pe care i le aducem partenerului, lucru care il va nedreptati. Aproape intotdeauna oamenii care se iubesc ajung sa regrete vorbele spuse celuilalt la manie, asa ca pentru a preveni asemenea situatii, cel mai bine este sa nu asteptam pana ni se umple paharul, ci sa cautam momente propice pentru a ne face auziti intr-o maniera calda si empatica.

3. Ce si cum sa comunicam…

Cand partenerii unui cuplu incep sa locuiasca impreuna, vrand nevrand ajung sa descopere ca sunt doi oameni diferiti si ca a-si imparti viata si locuinta este mai greu decat ar fi crezut. Oricat de intensa ar fi pasiunea si dragostea, a convietui zi de zi cu o alta persoana duce lesne la o anumita uzura a relatiei. Exista si solutii pentru a minimiza daunele produse in timp, iar una dintre ele este sa ne mutam atentia pe problemele cu adevarat importante. Asta inseamna sa nu dam importanta micilor inconveniente precum faptul ca unul dintre noi a uitat sa duca gunoiul intr-o zi. Certurile pentru maruntisuri pot parea inofensive la inceput, insa acumularea de mici tensiuni duce, in timp, la probleme serioase. 

4. Iubire pentru celalalt, dar si iubire de sine

Cand ne implicam serios intr-o relatie, tindem sa ne concentram toata atentia asupra persoanei iubite. Daca mai apar si copii, vom avea tendinta sa-i punem pe primul plan. Stiti insa de ce instructiunile pentru situatii de urgenta in avion specifica faptul ca, in caz de decompresurizare a cabinei, persoanele insotite de copii isi vor pune mai intai lor insele masca de oxigen si apoi copiilor? Deoarece pentru a fi cu adevarat eficient in grija pentru nevoile celor dragi, trebuie sa fim capabili sa ni le rezolvam pe ale noastre. Iar aici intra grija de sine (sanatatea fizica, emotionala si mentala), introspectia periodica (auto-analiza de sine, auto-cunoasterea), sentimentul de apartenenta (viata sociala, prietenii, relatii inter-umane) si realizarea de sine (implicarea intr-o cariera, hobby, actiuni periodice care ne ofera sentimentul de implinire launtrica, de contributie la lumea in care traim). Pare o lista lunga si imposibil de realizat intr-o viata haotica, manata de senzatia de a fi mereu contra-timp in goana dupa bani si rezolvarea grijilor vietii cotidiene. Insa nu timpul este ingredientul-cheie in ecuatia asta, ci atitudinea, modul in care ne raportam la noi insine si la cei din jur. Se spune ca nu poti iubi pe cineva pana nu te iubesti pe tine. Nefiind vorba de o iubire de sine egoista, aceasta credinta ar trebui sa stea la baza construirii a orice in viata: relatia de cuplu, cariera, familia, etc.

5. Increderea si onestitatea

Oamenii sunt diferiti si fiecare are ordinea prioritatilor stabilita in mod propriu si personal. Insa un lucru asupra caruia toata lumea cade de acord, constient sau nu, este importanta increderii in partenerul de cuplu si a sinceritatii intre cei doi. Iar asta deoarece, daca ne dorim sa petrecem o viata alaturi de cineva, e nevoie sa stim ca ne putem baza pe acea persoana, ca ea ne ofera respect si ca increderea e reciproca. Iar aici nu vorbim de micile minciunele nevinovate pe care si le spun oamenii uneori, mai ales cand ne curtam reciproc si vrem sa facem o impresie buna, in schimb e vorba de adevaruri importante, cum ar fi aspiratia de a avea sau nu un copil, cat de serios aleg sa ma implic in relatie si alte actiuni si situatii care pot avea repercursiuni asupra celuilalt.

* * *

In concluzie, relatiile de cuplu puternice se construiesc in timp si necesita rabdare si perseverenta. Daca cei doi sunt dispusi sa vina unul in intampinarea celuilalt, sa comunice deschis, sa se cunoasca reciproc si, evident, daca odata indeplinite aceste conditii se descopera ca exista compatibilitatea necesara ca cei doi sa mearga pe un drum comun, satisfactiile unei asemenea relatii sunt nebanuite si nu se opresc niciodata. Iar cea mai mare bucurie nu este ideea ca nu sunt singur si am pe cineva langa mine, ci insusi faptul ca vom creste, vom invata si ne vom dezvolta impreuna cu partenerul nostru, faptul de a cultiva un sentiment de iubire care umple fiecare coltisor al sufletului nostru cu bucurie, fericire si satisfactia de a avea un echilibru launtric care pune bazele unei vieti implinite.

Etichete: , , ,

comment closed