0

lentilPentru vegetarieni lintea nu trebuie sa lipseasca din alimentatie fiind una dintre leguminoasele cele mai usor de digerat in special in amestec cu orez si alte legume alcatuind un meniu vegetarian bogat in proteine si fibre alimentare dar sarac in grasimi. Exista 3 soiuri principale de linte: lintea rosie, lintea verde si lintea maro, continutul de fibre si durata de pregatire difera in functie de tipul de linte gatit.

Lintea este o sursă bogata de antioxidanţi,(apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii), mai are în componența sa calciu, vitamina B, carbohidrați, acid folic si grăsimi – în cantitate foarte mică.

De menţionat continutul bogat de fosfor, fier, zinc şi magneziu. Aceste minerale au rolul de a menţine sănătos sistemul osos, de a regenera ţesuturile şi de a forma globulele roşii în sânge. În plus, zincul şi magneziul din conţinutul de linte întăresc sistemul imunitar şi grăbesc vindecarea rănilor.

De retinut:

  • Nu conține colesterol.
  • Nu se gaseste intre alimentele alergene.
  • Lintea este unul dintre cele mai bune alimente ce trebuie să facă parte din meniul unei femei însărcinate sau a unei mămici care alăptează.
  • Datorită anti-nutrienților pe care îi conține, lintea nu trebuie consumată în stare crudă, negătită (anti-nutrienții inhibă absorbția și metabolizarea nutrienților din alimente).

Poate fi consumată în salată, în amestec cu legume bogate în vitamina C, precum roşii, ardei sau broccoli, astfel isi sporeste  proprietăţile nutritive, iar fierul pe care îl conţine este absorbit mult mai uşor.

Etichete: ,

comment closed