Desi, conform numeroaselor studii efectuate de-a lungul vremii exista o multitudine de beneficii ale consumului cerealei numita ovaz, iata o lista de 10 motive, cele mai importante, pentru care merita sa includeti acest aliment in dieta:
1. Are putine calorii. O cana de fulgi de ovaz contine doar 130 calorii. De asemeni, datorita continutului de fibre, ofera o senzatie de satietate care dureaza mai mult, astfel ca ajuta la controlul apetitului.
2. Contine multe fibre, putine grasimi si proteine in numar mare. De fapt, contine cele mai mari nivele de proteine dintre toate granele.
3. Stabilizeaza nivelul glicemic si reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2. Carbohidratii complecsi pe care ii contine ovazul si fibrele incetinesc procesul de conversie a acestui aliment in zaharuri simple, iar nivelul ridicat de magneziu ajuta organismul la optimizarea utilizarii glucozei din sange si secretiei de insulina.
4. Inlatura colesterolul negativ din organism, fara a-l afecta pe cel pozitiv. Multe studii arata ca fibrele unice din fulgii de ovaz au efecte benefice asupra nivelelor de colesterol.
5. Nu contine gluten. Spre deosebire de grau, aceasta cereala poate fi consumata de catre persoanele suferinde de boala celiaca sau de catre cei care pur si simplu adopta o dieta fara gluten.
6. Contine substante care protejeaza inima si ajuta la prevenirea cancerului.
7. Contine antioxidanti unici care ajuta la prevenirea bolilor de inima. Antioxidantii din ovaz ajuta la impiedicarea actiunii radicalilor liberi asupra colesterolului LDL, ceea ce reduce riscul bolilor cardiovasculare.
8. Ajuta la o mai buna functionare a inimii. Un studiu facut la Universitatea Harvard, care a inclus 21.000 de participanti a demonstrat ca barbatii care consumau zilnic ovaz la micul dejun aveau un risc cu 29% mai scazut de a dezvolta boli de inima.
9. Sporeste imunitatea la boli. Fibrele din ovaz ajuta celulele sa reactioneze mai rapid in caz de infectii si stimuleaza abilitatea lor de a elimina bacteriile responsabile de infectii.
10. Are un gust minunat! Fulgii de ovaz au o savoare unica si bogata. Desi sunt trecuti printr-un proces termic inainte de a fi dati spre consum, procedeele respective nu le inlatura taratele, astfel ramanand in continuare bogati in fibre si nutrienti.