0

butternut-squashAceasta leguma versatila este o uimitoare sursa de vitamine, minerale si in plus, ofera acea savoare clasica si delicioasa de toamna.

Dovleacul, membru al familiei curcubitaceelor alaturi de dovlecei si pepeni, este o leguma ce provine din Mexic. A fost supranumit „marul lui Dumnezeu” si adulat de catre amerindieni, care credeau ca are puterea de a stimula fertilitatea.

Dovleacul a aparut pe piata consumatorilor abia in 1944, insa a avut succes, iar gospodinele s-au grabit sa-l includa in retete pentru supe si alte mancaruri gatite. Are un gust dulceag si o aroma puternica, usor de recunoscut. Ce este minunat la dovleac este ca poate fi consumat cu succes in combinatii de mancaruri sarate, dar si in deserturi, cum ar fi celebra placinta de dovleac, atat de specifica toamnei.

Culoarea sa portocalie intensa este sugestiva pentru continutul ridicat de beta-caroten, de unde rezulta o bogatie de vitamina A (o cana de dovleac gatit contine 457% din cantitatea zilnica recomandata). De asemeni, dovleacul este o buna sursa de fibre, potasiu si magneziu. Si, ca majoritatea legumelor, este sarac in grasimi, colesterol si sodiu. In plus, mai contine vitamina C, este puternic antioxidant si are proprietati care ajuta in lupta cu cancerul, in bolile de inima, reumatism, astm.

Ca si modalitate de preparare, dovleacul se poate fierbe sau praji. Aceste metode, insa, anuleaza anumite proprietati benefice ale sale, astfel incat nu sunt cele mai indicate. Cel mai bine este sa il preparam prin coacere la cuptor la o temperatura nu foarte ridicata. Poate dura mai mult, insa cu cat e mai mare temperatura de coacere, cu atat sunt mai multe sanse de a distruge nutrienti valorosi cum ar fi vitamina C. 
 
O alta metoda sanatoasa de a prepara dovleacul este prin gatire la abur. Astfel, pastram cea mai mare cantitate din beneficiile sale si in acelasi timp si gustul este mult mai putin alterat. Dupa ce il preparam in abur, putem sa il adaugam in retetele pe care vrem sa le incercam.
 
O a treia varianta – si poate cea mai sanatoasa – de a pregati deserturi delicioase pe baza de dovleac sunt torturile raw-vegane. Astfel, orice reteta am aborda, vom folosi dovleacul crud si vom beneficia de toate calitatile sale minunate pentru sanatate. 

comment closed