Aceasta leguma versatila este o uimitoare sursa de vitamine, minerale si in plus, ofera acea savoare clasica si delicioasa de toamna.
Dovleacul, membru al familiei curcubitaceelor alaturi de dovlecei si pepeni, este o leguma ce provine din Mexic. A fost supranumit „marul lui Dumnezeu” si adulat de catre amerindieni, care credeau ca are puterea de a stimula fertilitatea.
Dovleacul a aparut pe piata consumatorilor abia in 1944, insa a avut succes, iar gospodinele s-au grabit sa-l includa in retete pentru supe si alte mancaruri gatite. Are un gust dulceag si o aroma puternica, usor de recunoscut. Ce este minunat la dovleac este ca poate fi consumat cu succes in combinatii de mancaruri sarate, dar si in deserturi, cum ar fi celebra placinta de dovleac, atat de specifica toamnei.
Culoarea sa portocalie intensa este sugestiva pentru continutul ridicat de beta-caroten, de unde rezulta o bogatie de vitamina A (o cana de dovleac gatit contine 457% din cantitatea zilnica recomandata). De asemeni, dovleacul este o buna sursa de fibre, potasiu si magneziu. Si, ca majoritatea legumelor, este sarac in grasimi, colesterol si sodiu. In plus, mai contine vitamina C, este puternic antioxidant si are proprietati care ajuta in lupta cu cancerul, in bolile de inima, reumatism, astm.