0

de Silvia Botez

 

Sunt multe argumente pro si contra atunci cand vine vorba de a fi vegetarian. Insa putine sunt bazate pe experiente reale, traite sau pe studii concrete, aplicate pe „loturi” de vegetarieni voluntari.

 Din perspectiva unei lacto-ovo-vegetariene convinse, pot vorbi despre cum mi-a modificat mie viata aceasta alegere alimentara facuta in urma cu 9 ani.

 Primul efect pe care l-am trait la mai putin de 6 luni de dieta fara carne a fost vindecarea alergiilor de care suferisem toata viata, lucru care m-a uimit si bucurat mult, intrucat cunosteam faptul ca alergiile nu pot fi vindecate.

 A urmat imbunatatirea digestiei, a calitatii somnului si a puterii de concentrare. Toate acestea au evoluat in vreo 2-3 ani. Nu pot spune ca nu digeram carnea, insa cu siguranta am simtit o „usurare” la nivelul stomacului in momentul in care am inceput sa o exclud din dieta. In ce priveste somnul, fiind strans legat de alimentatie si digestie, evident ca s-a imbunatatit, iar odihna a capatat o calitate regeneratoare pe care nu prea o traisem inainte.

 Ce-i drept, unii oameni nu ma considera un exemplu relevant in ce priveste toate aceste afectiuni si ameliorarea lor, datorita varstei mele „fragede”, insa eu stiu ca de mica am avut un „bagaj” fizic si emotional si putine perspective pentru a scapa de el, astfel incat, tanara sau nu, mi se pare suficient de convingator modul in care am reusit sa imi imbunatatesc starea de sanatate datorita optiunii alimentare.

 Dar efectele vegetarianismului nu le-am simtit doar la nivel fizic. Din punct de vedere psihic, pot spune ca de-a lungul celor 9 ani am devenit mai echilibrata, mai centrata in sine, mai tonica si mai pozitiva. Si da, sunt legate de dieta vegetariana deoarece este deja cunoscut faptul ca nivelul energetic de vibratie al unui animal mort ingerat nu este unul foarte ridicat. In plus, sunt teorii care asociaza consumul de carne cu intretinerea unei stari generale de agresivitate, nervozitate si chiar depresie. 

 Si, nu in ultimul rand, un „efect” creativ si plin de imaginatie al alimentatiei vegetariene este ca am descoperit zeci de retete fara carne deosebit de gustoase, am descoperit fructe si legume uimitor de gustoase si multe metode de a combina gusturile intre ele, astfel incat fiecare masa sa fie plina de savoare si sanatate.

 Recomand dieta vegetariana? Absolut! Insa neaparat trebuie insotita de studiu si cunoastere in domeniul nutritiei, altfel riscam sa ne privam de elemente esentiale pentru buna functionare a organismului.

salat teller

 

comment closed