0

950e05fda73a91f5fd0979b37643ab83          Fructele de cireş au o valoare energetică redusă, cuprinsă între 43-89 kcal/100 g fructe proaspete, în medie 57 kcal/100 g. Conţin o mare diversitate de componente nutritive, între care pot fi menţionate: 6-15% zaharuri (mai ales levuloză asimilabilă de către diabetici), acizi organici (îndeosebi acid salicilic), proteine, pectine, caroten, saponine, flavonoizi, vitamine (C, A, B1, B2, E, PP) şi o cantitate optimă de săruri minerale, îndeosebi potasiu (220 mg%), precum şi Ca, P, Mg, Fe şi unele microelemente absolut necesare în terapia umană (Zn, Cu, Mn, Co). Mare importanţă are acidul elagic, care anihilează efectele unor substanţe cancerigene, naturale sau sintetice, prevenind astfel incidenţa cancerului.

Ciresele contin antioxidanti, compusi care protejeaza celulele creierului de imbatranire. Cele amare reduc durerea si inflamatiile si protejeaza impotriva cancerului.
Cu cat ciresele au o culoare mai inchisa, cu atat mai mare este continutul lor de antocianine. In coaja cireselor se afla cei mai multi antioxidanti, care sunt esentiali pentru sanatate.
Pentru a elimina toxinele din organism, se recomandǎ consumul a cel puțin jumatate de kilogram de cireșe pe zi.

comment closed