Va spun Bun venit tuturor, intr-un univers diferit de ceea ce intalnim in mod obisnuit .
Ma bucur sa stiu ca va aflati acum in fata acestor randuri si le parcurgeti pentru ca va doriti cu adevarat, chiar vreti sa modificati ceva in alimentatia dvs.
Raspunsul la intrebarea-titlu, transpare din mica poveste pe care v-o relatez din experienta mea de medic.
Una dintre cele mai frecvente intrebari adresate de catre pacientii mei a fost:
„Daca nu mananc carne, atunci ce mai mananc?”
Dupa perplexitatea primului moment, ii rugam sa-mi scrie pe o coloana diversele alimente pe care le gasesti in piata, versus carne, adica UN aliment pe alta coloana. Au fost adeseori uimiti, recunoscand ca nu gandisera niciodata din aceasta perspectiva, observand si descoperind ei insisi cat de multe alte alimente ofera natura, atat de multe incat nu-ti vine sa crezi.
Incheiam consultatiile intr-o nota de umor, amuzandu-ne impreuna de cat de adanc sunt impregnate convingerile noastre despre un mod de viata mostenit.
Odata ce stabileam impreuna cu pacientul ca nu va muri de foame daca va rari consumul de carne, se ivea alta problema:
„Dar cum prepar eu aceste alimente, caci la garnituri era simplu, dar ca si fel de mancare in sine, ce scot eu din ele?”
Urma o ora buna de impartasit retete si moduri de preparare, care pareau sa le incite curiozitatea.
Dar sa nu va imaginati ca Intrebarile se incheiau aici…urma:
„Si credeti ca o sa ma satur eu cu niste legume, si verdeata?”
Le spuneam ca sunt satioase, dar cum practica este cea mai convingatoare ii indemnam sa incerce.
Se punea apoi problema de gust, de placerea resimtita atunci cand mancau carne preparata in fel si fel de moduri… Pareau usor incurcati cand ii intrebam daca nu cumva ingredientele si condimentele ce dadeau preapartelor de carne savoarea mult dorita, nu ar fi putut fi folosite si la cele vegetariene, cu acelasi efect de satisfactie si avalansa de endorfine.
Intr-o etapa urmatoare, mai ales pacientele incepeau sa-si puna problema de unde pot procura ingredientele necesare unei bucatarii vegetariene
Si nu in ultimul rand, ca o ultima arma lansata la finele unei batalii, venea triumfatoarea intrebare cu care ar fi trebuit sa fiu „pusa la pamant” cu pledoaria mea cu tot:
„Voi slabi, nu voi mai avea putere, de unde imi mai iau eu energia si proteinele care sa imi ajute im munca grea pe care o desfasor?”
Aroma unei victorii aproape sigure , se spulbera usor odata cu argumentele stiintifice care dovedeau inselatoria unei astfel de gandiri.
Ei bine, Satya este o experienta uluitoare pentru unii si extrem de interesanta pentru altii.
Am inteles mereu lupta pacientilor mei care isi negociau dieta (daca boala le putea permite), nevrand sa renunte la ancestrala carne, ca fiind in fapt expresia „zonei de confort”, pe care preferau sa o pastreze „cu dintii” chiar daca vocea interioara le soptea ca ii conduce catre boala
Tirania comoditatii si a placerilor gustative pe care noi oamenii, le-am tot repetat pana au devenit dependente, (carora nu le spunem de fapt niciodata pe nume), sunt acum raspunzatoare de arhicunoscuta intrebare: De ce sa mananc sanatos?
De ce sa sa schimb ceva?, (a se citi stilul de viata).
Argumentele, considerate infailibile, ale interlocutorilor mei au fost „Si bunicii, si strabunicii mei au mancat carne, au fumat si au trait bine mersi pana la adanci batraneti”…
Cu aceiasi oameni m-am intalnit luni de zile dupa aceste contestatare argumente, si erau tristi, bolnavi, chiatr disperati, si ochii le licareau de speranta ca totusi mai exista solutii, ca totusi mai exista variante.
Din pacate pentru unii variante existau dar timp nu mai era.
Mi-e greu sa spun ce tristete incerci cand vezi ca atunci cand oamenii mai au timp, si se cred suverani pe puterile lor, fac greseli. Si tot ei, umiliti de boala, si fara putere, sclavii dependentelor si placerilor lor, asteapta miracole atunci cand viata ii ingenuncheaza.
Caci nu degeaba se spune:
„DACA NU VREI ATUNCI CAND POTI, N-AI SA MAI POTI ATUNCI CAND AI SA VREI”
Articol de Camelia Rosu
UMF, Facultatea de Medicina Generala, Iasi, diploma doctor-medic
Specializare: medicina de familie
Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie, diploma psiholog
Curs de acupunctura, Colegiul Medicilor Bucuresti
Curs Bowen, Academia de Terapie Bowen din Australia, 10 module , terapeut avansat Bowen
Curs avansat Noua Medicina Hameriana (Helmut Pilhar), terapeut si lector Noua Medicina Hameriana
Studii si cursuri specializate de : tehnici profunde de relaxare, sugestoterapie si puterea gandirii creatoare, dieta si nutritie, medicina ayurvedica si fitoterapie, terapia prin sunete si vocale.
Studii muzicale de specialitate, 10 ani, instrument : pian