Despre minunea numita coriandru se vorbeste inca din secolul 9, fiind mentionat in Vechiul Testament si in perioada Egiptului antic. Aceasta planta aromata are frunze ce seamana izbitor de bine cu patrunjelul, iar pe langa aroma sa bogata, ea are beneficii considerabile pentru sanatate.
De exemplu, 9 frunzulite de coriandru contin doar 5 calorii, dar in acelasi timp contin 1.350 de unitati de vitamina A si 62 mcg de vitamina K, adica 27% din necesarul zilnic de vitamina A si 52% din necesarul zilnic de vitamina K.
De ce este important acest lucru? Vitamina K este vitala in formarea cheagurilor de sange care, atunci cand ne taiem, impiedica sangerarea continua care ar putea duce la moarte. Aceasta vitamina are un rol important si in sanatatea oaselor, intrucat nivelele scazute de vitamina K sunt de regula asociate cu afectiuni precum artrita si chiar osteoporoza. Iar vitamina A este necesara pentru o vedere buna si pentru sustinerea sistemului imunitar si a functiilor inflamatorii ale organismului.
In plus, cei ce se ocupa cu studiul plantelor au demonstrat ca aceasta planta este foarte utila in tentativa organismului de a elimina metalele grele. Studiile au demonstrat ca in cadrul unei cure de detoxifiere in care se consuma cantitati semnificative de coriandru, s-au depistat in urina nivele crescute de mercur, plumb si aluminiu.
Ierburile aromatice precum coriandrul contin si compusi fitochimici, care ajuta la preventia cancerului si a altor boli cronice.
Iar daca nu vi se pare suficient ce v-am prezentat pana acum, iata cateva beneficii aditionale ale consumului de coriandru:
- Datorita efectelor sedative pe care le are, studiile au demonstrat ca aceasta planta poate ajuta in tratarea anxietatii, a atacurilor de panica si a depresiei.
- 125 ml de suc proaspat de coriandru contine aproape la fel de mult beta caroten precum 250 ml de suc de broccoli.
- Frunzele de coriandru au proprietati antibacteriene impotriva bolii numita Salmonella.
- Imbunatateste calitatea somnului.
- In anumite studii a dovedit efecte pozitive in tratamentul diabetului.
Insa cel mai bun lucru legat de coriandru este cat de usor poate fi incorporat in dieta zilnica. Avand o aroma unica si puternica, el este un condiment ideal in o multime de preparate crude sau gatite. De asemeni, puteti prepara sosuri delicioase pe baza de coriandru, puteti presara cateva frunze tocate pe deasupra oricarui preparat (omleta, salate, sandwich-uri, tocanite, ciorbe) sau il puteti consuma sub forma de suc proaspat stors.