0

legumes
Contrar parerii generalizate conform careia fibrele se gasesc in alimente precum paine, cereale de mic dejun si paste, aceste substante importante pentru digestia, sanatatea intestinelor si echilibrul greutatii corporale se gasesc in cantitati mult mai mari in urmatoarele vegetale:

1. Linte

½ cana linte = 8g de fibre

Lintea este si o sursa buna de fier, contine multe fibre si constituie un aliment satios si usor de combinat in retete gatite.

2. Fasolea alba

½ cana = 9.5g de fibre

Fasolea alba se combina bine cu legume, verdeturi, in salate sau cu sosuri.

3. Fasolea neagra

½ cana = 7.5g de fibre

Fasolea neagra este utilizata in celebra Salata mexicana, dar se combina ideal si cu ingrediente precum ardeiul gras rosu, mango, in supa de porumb sau orice alta supa crema.

4. Zmeura

1 cana = 8g de fibre

Fructele de padure sunt in general o sursa buna de fibre. Zmeura poate fi consumata ca atare sau putem prepara din ea sorbet-uri delicioase, gemuri si dulceturi, smoothie-uri si fresh-uri.

5. Avocado

½ avocado = 6.5g de fibre

Avocado este un fruct delicios care se combina foarte bine cu legumele, in salate, se poate folosi pe post de unt tartinabil, ca baza pentru maioneza vegana si are, de asemeni, multe alte intrebuintari in preparate delicioase.

6. Para

1 para = 6g de fibre

Perele sunt delicioase, multi dintre noi le asociem cu fructele copilariei. Pot fi adaugate cu succes in sucuri proaspete de fructe, smoothie-uri si chiar in salate cu legume. 

7. Migdalele

1 lingura de migdale = 3g de fibre

Migdalele si toate celelalte nuci contin intre 2-4 grame de fibre/portie. O varianta populara in randul veganilor de consum este sub forma de lapte, branzica sau unt de migdale.

Ce afectiuni previne consumul regulat de fibre?

  • Constipatia
  • Fisuri anale si hemoroizi
  • Nivelul scazut de zahar in sange
  • Nivele dezechilibrate de colesterol
  • Digestia lenta
  • Balonarea
  • Foamea excesiva (fibrele regleaza senzatia de satietate)

comment closed