0
2-2cafea-netO bautura care a fost studiata si „diagnosticata” in diverse feluri de-a lungul timpului este cafeaua. Numeroase teorii o situeaza pe aceeasi pozitie cu tutunul si alcoolul, sustinand ca ar fi daunatoare pentru sanatate, insa realitatea este ca un consum moderat de cafea poate avea
efecte benefice asupra organismului uman.
 
Studiile recente au demonstrat bogatia de antioxidanti pe care o contine cafeaua si arata ca o ceasca de cafea pe zi ne asigura necesarul din aceste substante minunate ce lupta cu radicalii liberi. Cu alte cuvinte, o ceasca de cafea contine mai multi antioxidanti decat una de ceai verde, adica aproximativ 100 mg de antioxidanti. 
 
Tot multumita ultimelor cercetari in domeniu, miturile conform carora cafeaua ar provoca insomnii, tulburari digestive si cresterea tensiunii arteriale sunt demontate. In locul lor, apar idei noi care incurajeaza consumul regulat al unei cantitati moderate de cafea (una-doua cesti mici), intrucat este un bun adjuvant in probleme ale ficatului, stimuleaza memoria si impiedica deteriorarea functiilor cognitive ale creierului.
 
Antioxidantii (acidul chlorogenic) din cafea reprezinta un uimitor procent de 30% din componenta substantei solide a cafelei. Cofeina din cafea este cea bogata in antioxidanti, astfel ca este bine sa evitam consumul de cafea decofeinizata, in primul rand deoarece ea devina saraca in substante benefice pentru sanatate, iar in al doilea rand pentru ca metodele de extragere a cofeinei din cafea sunt chimice, astfel ca bautura pe care o consumam nu mai este una sanatoasa.
 
Un alt aspect important de stiut este necesitatea unei culturi a selectionarii sortimentelor de cafea, precum si a brandurilor de la care ne aprovizionam cu minunata bautura. Astfel, deoarece costurile de achizitionare a cafelei de catre producatorii care o prelucreaza si vand consumatorilor sunt destul de maricele, o cafea de calitate ar trebui sa aiba si un pret „pe masura”. In concluzie, pentru a fi siguri de cat de naturala este cafeaua pe care o bem, este important sa studiem cu atentie ingredientele si concentratia de cofeina inscrise pe ambalaje. 
 
 

comment closed